смяна на гума

Смяна на гума

Навременната смяна на гума е от решаващо значение за безопасността на водача. А също така влияят на поддръжката и динамиката на автомобила. Кога да сменяте гумите. В случай на силно износване. Как да сменим гумите. Във случай на повреда на гумата и колелото се препоръчва да се консултирате с професионален специалист. Смяната на гуми трябва да се извършват само от обучени и опитни техници. Ако гумата е сменена само от едната страна, тогава може да възникне дисбаланс в лявата или в дясната страна на автомобила. Който няма да забави отрицателно влиянието му върху управлението. Затова препоръчваме или пълна смяна на гумите, или частична промяна. Тоест смяна на двете гуми, монтирани на една и съща ос. Знанието как да се смени гума е необходимо умение за всички водачи. Ако разчитате на мобилен телефон, за да ви спаси при крайпътна спешна ситуация. Винаги има шанс да забравите да го заредите, да бъде извън обхвата или да го оставите у дома.

Инструменти за смяна на гума

Спуканите гуми могат да се случат навсякъде и мобилният телефон не е заместител за това как да знаете как да смените спуканата гума. За радост, смяната на спукана гума не е толкова трудно! Просто се придържайте към инструкциите на производителя, за да сте подготвени в случай, че имате авария. Тези артикули трябва да са в комплект с вашето превозно средство като крик. Гаечен ключ. Напълно надута резервна гума. Ръководство за собственик на автомобила. Как да смените гума – артикули с вашия автомобил. Ако сте поставили неправилно някой от тези артикули или ако колата ви не е дошла с тези артикули, трябва незабавно да закупите нови. Бъдете сигурни, че редовно проверявате състоянието на резервната гума на вашия автомобил. Трябва да проверявате налягането на въздуха на резерва всеки път, когато проверявате другите си гуми. Не забравяйте да проверявате налягането всеки месец и преди дълги пътувания.

Как да сменим гумата на автомобила

Ето някои инструменти, които не се доставят с вашия автомобил. Но които трябва да приберете в багажника, във случай че трябва да смените спукана гума. Фенерче с работещи батерии, ръкавици. Клинове на колела. Веднага щом разберете, че имате спукана гума, не спирайте рязко и не завивайте. Намалете постепенно скоростта на автомобила и огледайте заобикалящата ви среда. Празният паркинг би бил идеално място. Нивото на земята е добро, защото ще попречи на автомобила ви да се движи. Никога не се опитвайте да сменяте спуканата гума на опасно място. Продължавайте да се движите, докато намерите по-безопасно място. Не забравяйте да се консултирате с ръководството на автомобила и да прегледате техните конкретни стъпки как да смените гумата на вашия автомобил. Включете аварийните светлини. След като спрете, винаги използвайте ръчната спирачка, когато се подготвяте да смените спуканата гума. Това ще намали всички възможността на вашето моторно превозно средство да потегли.

Смяна на спукана гума с резервната

Прочетете ръководството на автомобила за правилни процедури за смяна на спукана гума. Използвайки гаечния ключ, завъртете гайките на обратно на часовниковата стрелка, докато не ги развиете. Може да се наложи да използвате сила. Използвайте крака си ако е необходимо. Разхлабете гайките около три четвърти от оборота, но не ги изваждайте напълно.Поставете крика на място което е посочено в ръководството на автомобила. Правилното място за крика е под рамата на автомобила. За да не допуснете крикът под теглото на вашия автомобил да излезе от равновесие, поставете под него дъска. Сега е време да махнете гайките докрай. Тъй като вече сте ги разхлабили, би трябвало да можете да ги развиете предимно на ръка. Хванете гумата за протектора, дръпнете я внимателно към вас, докато не се освободи напълно от главината. Сега поставете резервната гума и завийте гайките на колелото. Поставете обратно гайките и ги затегнете докрай на ръка. След като всички са поставени, проверете отново всяка гайка с ключа за гуми. Затегнете гайките с гаечния ключ колкото можете.

Проверка на оборудването

Пред вас има крик, гаечен ключ, клинове за колелата, спукана гума. Не забравяйте да ги поставите в багажника на автомобила, преди да потеглите. Трябва да проверите налягането в резервната гума, за да сте сигурни, че е безопасно да се движите. Ако гумата се нуждае от напомпване, незабавно отидете до автосервиз. Временните резервни гуми не са направени да изминават дълги разстояния или да вдигат високи скорости. Така че карайте предпазливо, докато стигнете до автосервиз. Освен да занесете гумата си в автосервиз, горната процедура не трябва да отнема повече от 15 до 30 минути, за да смените гумата. Просто бъдете сигурни, че не пропускате никакви стъпки. Можете да тренирате как смените спуканата гума, за да сте сигурни, че сте готови да се справите с тази ситуация, ако някога ви се случи. Знанието как да поправите спуканата гума е чудесно, но редовната поддръжка на гумите е още по-важно нещо. За повече информация потърсете услугите на фирмите за денонощна пътна помощ.