автозастраховане

Автозастраховане

Макар че повечето хора знаят дали имат отговорност, сблъсък или всеобхватно покритие. Малко хора обръщат много внимание на застрахователното си покритие, докато не претърпят злополука. Основните типове покритие. Защитата на вашите активи и вашето здраве са две от основните предимства на автомобилната застраховка. Автозастраховане. Основните видове покритие на автомобилното застраховане са следните: Застраховка „Отговорност“: Това покритие плаща за лични наранявания и свързани със смърт искове на трети страни. Както и за всякакви щети върху имущество на друго лице, възникнали в резултат на автомобилна катастрофа. Покриването на отговорността се изисква във всички държави, освен в няколко. Застраховка срещу сблъсък: Това покритие плаща за ремонт на автомобила ви след злополука. Ако сте закупили нов автомобил със заем от банка, в този случай колата наистина не е ваша – тя принадлежи на банката, която иска да няма проблеми с изплащането.

Автозастраховане и допълнително покритие

Пълна застраховка: Това покритие плаща за щети, които са възникнали в резултат на кражба, вандализъм, огън, вода и така нататък. Ако сте платили пари за автомобила си или сте се увенчали с успех на вашия автомобилен заем. Може да нямате нужда от застраховка или пълно автокаско, особено ако балансовата стойност на вашия автомобил е по-малко от 5000 лева. В допълнение към изброеното по-горе покритие, други незадължителни видове покритие включват следното: Можете да намалите застрахователната си сметка с няколко лева, ако се откажете от правото си да съдите във случай на злополука. Обаче отказването от правата ви ще бъде рядък и умен финансов ход. Медицински плащания. Защита на личните наранявания. Защитата на личните наранявания заплаща разходите за медицински сметки за застрахования и пътниците. Ако имате добро здравно осигуряване, това може да не е необходимо. Неосигурено и недостатъчно застраховано автомобилно покритие.

Автозастраховане на стъкла

Тази опция предвижда медицинско и имуществено увреждане, ако участвате в злополука с неосигурен или недостатъчно застрахован автомобил. Теглене: покриването с теглене плаща за теглене, ако вашето превозно средство не може да бъде управлявано след авто произшествие. Ако сте член на автомобилна компания или ако автомобила ви има право на пътна помощ, предоставена от производителя, това покритие не е необходимо. Счупване на стъкло: Някои компании не изплащат покритието за счупено стъкло при катострофи. По принцип това покритие не си струва дългосрочни разходи. Наем: Тази застрахователна опция покрива разходите за кола под наем. Но колите под наем са толкова евтини, че може да не си струва да плащате за това покритие. Пропаст: Ако съсипете спортен автомобил за 35 000 лева за 10 минути след като сте го купили. Сумата която застрахователната компания плаща, вероятно ще ви остави без превозно средство и с голяма сметка.

Фактори за автозастраховане

Същото важи и ако новият ви комплект джанти с гуми бъде откраднат. Застраховката плаща разликата между балансовата стойност на превозното средство и сумата пари, която все още се дължи за автомобила. Ако наемате превозно средство или купувате превозно средство с ниско или без авансово плащане, застраховката за пропуск е чудесна идея. Фактори, които оказват влияние върху вашите цени. В допълнение към избраните опции за покритие, други фактори, които влияят на вашите ставки на автомобилно застраховане, включват следното: Вашият приспадаем заем: Това е сумата пари, която плащате от собствения си джоб, ако получите злополука. Колкото по-голямо е вашето приспадане, толкова по-ниска е вашата застрахователна сметка. Като цяло, приспадане от най-малко 500 лева си струва да се обмисли, тъй като повредите по вашето превозно средство, които влизат под 500 лева. Често могат да бъдат изплатени без подаване на застрахователна претенция.

Възраст при автозастраховане

Възраст: По-младите, по-малко опитни шофьори имат по-високи застрахователни ставки. Пол: Мъжете имат по-висок процент от жените. Демография: Въпреки че действителният риск се определя от населеното място, където живеете, жителите в града. Статистически имат повече злополуки, което води до по-високи премии от тези, които живеят в селските райони. Освен това повече хора, живеещи в даден район, означават повече претенции, което се отразява в по-високите цени на премиите на такива места. Ако наскоро сте пребивавали в София, Пловдив или Варна, очаквайте да плащате по-високи премии. Според Съвета за застрахователни изследвания в тези държави има най-голяма концентрация на неосигурени автомобилисти, което в крайна сметка прониква в застрахователните премии на водача. Искове: Шофьорите, застрашени от аварии, плащат повече. Ако искате да поддържате ниските си тарифи, намалете броя на исканията, които подавате, до минимум.

Нарушения при автозастраховане

Нарушения при преместване: Превишаването на скоростта и други движещи се нарушения оказват негативно влияние върху вашата застрахователна сметка. Спазвайте закона, за да предотвратите покачването на вашите ставки. Избор на превозни средства: Спортните автомобили струват повече от застрахованите седани. А скъпите автомобили струват повече за застраховане, отколкото евтините. Разглеждайки цената на застраховката, преди да закупите тази нова кола, може да ви помогне да спестите пакет от автомобилната си застраховка. Навик за шофиране: Броят на изминатите километри, независимо дали използвате автомобила за работа или не, разстоянието между дома и работата ви играят роля при определянето на вашите тарифи. Системи за предотвратяване на кражби: Ако имате аларма на колата си, ще плащате по-малко, за да застраховате автомобила си. Устройства за безопасност: Въздушните възглавници и антиблокиращите спирачки работят във ваша полза, като ви запазват по-сигурно и намаляват вашата застрахователна сметка.

Видове автозастраховане

Обучение за предотвратяване на злополуки: Някои компании предлагат отстъпки, ако вземете курс за обучение на шофьори. Ако имате повече от един автомобил или също имате застраховка на собственик на жилище или наемател. Имайте предвид, че много застрахователни компании предлагат отстъпки въз основа на броя на полиците, които имате с тях. План за плащане: Някои застрахователни компании предлагат отстъпки въз основа на вашия план за плащане. Плащането на цялата ви годишна сметка наведнъж, вместо на вноски, може да доведе до големи отстъпки. Кредитен рейтинг: Добрият кредит понижава процентите на застраховка на автомобила ви. Лошият кредит ги увеличава. Без да имате автомобилна застраховка: Ако не искате да платите автомобилната си застраховка в опит да спестите малко пари, вие сте извършили класически случай да бъдете и умен и глупав. Ако нямате автомобилна застраховка, ще получите такава глоба че ще ви се намали банковата сметка.

Цени за автозастраховане

Сравнете цените за различни автомобили. Ако сте си купили нова кола, обадете се на застрахователната компания, за да сравните премиите за автомобили. Разходите за автомобилна застраховка варират за безопасност, разходи за ремонт и вероятността от кражба, както и цената на автомобила. Избягвайте да правите пропуски в покритието. Ако сменяте застрахователната компания, уверете се, че имате пълно покритие по всяко време. Ако оставите застрахователната си полица да изтече, като забравите да извършите плащане, вашите лихви вероятно ще се повишат. Заявете всички ваши отстъпки. Ако колата ви има допълнителни функции против кражба или за безопасност като антиблокиращи спирачки. Повечето застрахователни компании ще ви дадат отстъпка. Съвети за пазаруване на автомобилни застраховки. Преди да купите полица, проучете вашия доставчик на застрахователни полици – независимо коя е. Множество фирми оценяват финансовото положение на застрахователните компании.

Предварително проучване на цените

Бъдете интелигентен купувач: направете проучване и проверете какво прави и не покрива застраховката на компанията, преди да я закупите. Уверете се, че избраната от вас застраховка покрива превозното средство по всяко време. Много малки застрахователни компании предлагат ниски цени във сравнение с големите, поради по-ниските режийни разходи. Но когато има злополука и се подаде иск за застраховане, тези малки компании понякога могат да не ви платят. Те може да се опитат да си измият ръцете и да ви кажат, това не обхваща вашата застраховка. Това не е точно така защото сте плащали вноските си в продължение на месеци. Освен това не се захващайте със застрахователна компания, която не покрива злополуки извън държавата. Когато разглеждате каквато и да е компания, голяма или малка, чиито тарифи са по-ниски, помислете и за обслужването на клиентите им. Освен това е добра идея да проучите финансовата сила на компанията.

Покритие на автозастраховане

Също така имайте предвид, че компания, която предлага отстъпка за първите три месеца, вероятно ще компенсира тази отстъпка с по-високи тарифи през следващите месеци. Като цяло търсете средната позиция между цена и качество. Когато говорите с някой застрахователен агент или доставчик на услуги, те ще се опитат да ви продадат по голямо покритие на застраховката, за да могат да печелят повече пари. По принцип не се нуждаете от голямо покритие, освен ако не притежавате скъпо превозно средство, шофирате интензивно или нямате подходяща здравна застраховка. Много застрахователни компании са в състояние да спечелят пари от необразовани купувачи, които не знаят какво искат. Наличието на достатъчно и надеждно застрахователно покритие е много важен компонент на собствеността върху автомобила. Бъдете интелигентен купувач, направете правилното проучване, сравнете офертите и създайте пакет, който отговаря както на вашите нужди за покритие, така и на вашия бюджет.

Фирми за автозастраховане

Най-добрите доставчици на автомобилни застраховки са SDI. Следните доставчици на автомобилни застраховки предлагат големи ресурси за възрастни шофьори, като например курсове за подобряване на шофьори и предоставят отстъпки при автомобилна застраховка за възрастни хора: ЗАД „Алианц България“, ЗАД „Армеец“, ЗАД „Булстрад Виена Иншуранс Груп“ АД“, ЗД „Бул инс“ АД, „Българска агенция за експортно застраховане“ АД, ЗПАД“ДЗИ – Общо застраховане“, ЗД „Евро инс“ АД, „Застрахователно акционерно дружество „Енергия”” АД, ЗАД „ОЗК Застраховане“ АД, „Дженерали Застраховане“ АД, „Групама“ Застраховане, Застрахователната компания БНП Париба Кардиф, „ОББ – Ей Ай Джи Застрахователно Дружество” АД, „Фи Хелт Застраховане” АД, „Застрахователно акционерно дружество България” АД, „Застрахователно Еднолично Акционерно Дружество „ДаллБогг: Живот и здраве” ЕАД, Застрахователна Компания „Медико-21” АДq „Обединен Здравно осигурителен Фонд Доверие, Застрахователно Акционерно Дружество” АД.

Застрахователни компании за автозастраховане

„Застрахователна и здравно осигурителна компания „Надежда”” АД, „Застрахователно Дружество „Съгласие”” АД, „Застрахователно акционерно дружество „Асет Иншурънс”” АД, „Здравно застрахователно дружество – Планета” ЕАД, „Европейска здравно осигурителна Каса” Застрахователно акционерно дружество” АД, „Токуда Здравно Застраховане” ЕАД, Застрахователна компания „Лев Инс“ АД, „Евроинс – Здравно Осигуряване ЗЕАД” ЕАД, ЗК„УНИКА” АД, „Застрахователно дружество „ОЗОК Инс”” АД, „Застрахователно акционерно дружество „Здравно осигурителен институт”” АД. Пазаруването на автомобилна застраховка разумно може да ви помогне да защитите здравето, активите и банковата ви сметка, така че полагайте усилия да определите вида и размера на покритието, от което се нуждаете. Освен това, уверете се, че преглеждате и разбирате правилата си, преди да подпишете договора на застрахователната полица. Ако направите това добре, ще сте доволни от резултатите, ако някога откриете необходимостта да подлагате застраховката си на изпитание, като подадете иск.