ланиране на пътуване

Планиране на пътуване

Съвети за планиране на пътуване в чужбина

Пригответе си резервна документация, особено при пътуване в чужбина. Направете две фотокопия от първата страница на паспорта си. Оставете единия екземпляр в хотела си а другия екземпляр го оставете у дома си на доверен роднина или приятел. Който ще бъде на ваше разположение, докато пътувате в чужбина. Планиране на пътуване. По същия начин не забравяйте да носите със себе си номерата на кредитната си карта на отделно място. И също така не забравяйте да вземете телефонния номер на банката, във случай че трябва да подадете сигнал за открадната или изгубена кредитна карта. Уверете се, че компанията за кредитни карти знае къде се намирате и на кои дати ще пътувате. Няма нищо по-разочароващо някой да ви открадне кредитната карта. Обаждайки се на компанията за кредитни карти, можете да избегнете излишъци и смущения, че вашата карта не работи. Извършването на множество форми на плащане в брой, с кредитни карти.

Полезни съвети за планиране на пътуване в чужбина

Винаги носете повече от една кредитна карта със себе си, във случай че я загубите или бъде открадната. Научете всички предимства и недостатъци и всеки начин на плащане с кредитната си карта. Когато използвате пари, бъдете дискретни и никога не изваждайте голяма сума пари от джоба си на публично място. Носете само парите, които ще ви трябват през този ден. Уверете се, че сте направили своя правилен избор, преди да тръгнете да пътувате. Запознайте се с местните обичаи, храни, часове за вечеря и застрахователни полици, преди да кацнете. Опознайте местните закони и обичаи на мястото, което посещавате. Не приемайте, че това, което е законно на едно място, е законно и на друго място. Прегледайте Google преводача, напишете и запомнете как да повикате полицията и медицинска помощ на чужд език. Уверете се, че вашето семейство и приятели знаят къде се намирате и как да ви намерят.

Как да планираме пътуване

При спешен случай това ще помогне на всички, ако приятелите и роднините ви имат маршрута. По който пътувате и списъка с номерата на хотелите. Вашият мобилен телефон може да не работи, ако нещо се случи с вас. Така че преди да тръгнете да пътувате включете роуминга на телефона си. Ако промените плановете си, трябва да имате човек у дома. На когото можете да изпратите имейл с новата информация. Въпреки че когато пътувате, всеки човек за вас е непознат, внимавайте да не издавате лична информация на никого. Не издавайте своя адрес, името или номера на паспорта си. Ако сте жена пътешественик, внимавайте да не тръгнете с непознат мъж, когото не познавате и не сте виждали никога. Ако сте в непознато място, където може да станете жертва, първо направете обиколка на града. Използвайте реномирана агенция. Погледнете картата, преди да излезете от хотела, а не докато сте на улицата.

Спешни номера при пътуване в чужбина

Най-добре запишете упътвания на лист хартия и оставете картата сгъната в джоба си. Запазете адреса и телефонния номер на хотела в който сте отседнали при вас. По всяко време и го дръжте в портфейла си. Също така, ако вашата страна има посолство или консулство в градовете, които възнамерявате да посетите. Тогава ги уведомете кой сте преди да пристигнете. Ако сте се загубили не се паникьосвайте, а по-скоро помолете някой полицай за помощ или се обадете в хотела и ги помолете да ви насочат. Винаги носете със себе си най-важните номера за спешна помощ! Обличайте се хубаво с топли дрехи. Особено когато пътувате през зимата и носете допълнително поне 2 – 3 чифта дрехи. Когато сте на турне, не носете най-доброто си облекло и оставяйте бижутата си у дома. Бъдете умни и не забравяйте, че не трябва да ги загубите. Така ще бъдете разстроени емоционално, затова ги оставете у дома.

Предпазливост при планиране на пътуване

Не оставяйте вашите чанти, куфари или раници без надзор. Направете опис на личните си вещи които имате, преди да излезете от дома. Доверете се на себе си, но и обезателно проверете всичките си вещи, при пътуване е хубаво да сте скептични. Не споделяйте маршрута си за пътуване с непознати лица. Ако някой иска да знае къде отивате, задайте си въпроса „за какво ?“ Най-доброто нещо е да се научите да отговаряте, без да давате информация. Никога не си позволявайте да правите това, което ви се чувства неприятно. Никога не прекалявайте с доверието! Бъдете малко предпазливи. Не споделяйте маршрута си с никого. Ако някой иска да знае къде отивате, тогава си задайте въпроса защо този човек иска да знае. Не е необходимо да отговаряте на въпроси, бъдете наясно със себе си! Никога не приемайте напитки от непознати хора. Ако трябва да използвате стаята за почивка, не оставяйте напитката си на тезгяха.

Планиране на пътуване

Не забравяйте, че мъжете са толкова коварни, колкото и жените. Често пренебрегван факт е, че мъжете са от процентна гледна точка по-склонни от младите жени да бъдат жертва на престъпления. Ако е възможно, избягвайте да пътувате с таксита. Взимайте таксита, които са одобрени от хотела, в който сте отседнали. Ако има други пътници в таксито, напуснете го! Бъдете наясно с опасностите на пътя. Ако шофирате кола под наем, не забравяйте да я паркирате на платен паркинг или на паркинга на хотела. Ако някой удари автомобила ви, проверете автомобила за евентуални щети. Закарайте го на сигурно място, но не излизайте от колата. По-добре да загубите колата, отколкото да бъдете отвлечени. Попитайте за сигурността на хотела преди да наемете стая, особено в чужда територия. Не приемайте гости в стаята си, а по-скоро във фоайето на хотела. Ако се чувствате неприятно с друг човек в асансьора, не влизайте в него.

Опасности при пътуване в чужбина

Ако излизате през нощта, уверете се, че някой знае къде отивате и кога да ви очаква обратно в хотела. Това важи както за хората, пътуващи в групи, така и за самите Вас. Попитайте в хотела какъв е най-добрият маршрут, кои места трябва да избягвате и кога е най-добре да сте на улицата. Ако сте нападнати, опитайте се да разгледате възможно най-добрия си нападател и се опитайте да запомните всеки личен детайл. Потърсете идентификационни неща като татуировка, белег или други отличителни характеристики. Въпреки това не влизайте в битка с вашия нападател. По-добре е да загубите собствените си притежания, отколкото да губите живота си. Запомнете няма непобедими хора! Няма човек, с репутация което да не може да бъде унищожено, откраднато или увредено. Вашата лична защита е преди всичко ваша отговорност. Бъдете внимателни и да сте сигурни, че имате страхотна почивка.